Friday, October 29, 2010

0
Comments

Si-Sopak,Si-Botak & Si-Buta


Assalamualaikum kepada rakan-rakan yang selalu mengunjungi blog jan ini..jan ada satu cerita pada zaman dahulu kalanya tentang 3 orang hamba Allah yang dilahirkan kurang kesempurnaannya..Mungkin rakan-rakan dah ketahui ceritanya mungkin ada sesetengah belum ketahuinya..

Pada suatu hari Allah memerintahkan malaikat bertemu dengan tiga orang Bani Israil.Ketiga-tiga mereka cacat seorang botak, seorang sopak dan seorang lagi buta.Malaikat yang menyamar seperti manusia itu bertanya si-sopak "Jika Allah hendak kurniakan sesuatu untuk kamu, apakah yang kamu mahu?" Si-sopak menjawab,"Saya mahu kulit saya sembuh seperti biasa dan diberi kekayaan yang banyak."Dengan takdir Allah,kulitnya kembali sembuh dan dikurniakan rezeki yang banyak.Kemudian malaikat bertanya si-botak soalan yang sama. Si-botak menjawab,"Saya mahu kepala saya berambut semula supaya kelihatan kacak dan diberikan harta yang banyak."Tiba-tiba, dengan kurnia Allah si-botak itu kembali berambut dan diberikan harta yang banyak.Selepas itu malaikat bertanya si-buta pertanyaan yang sama. Si-buta menjawab,"Saya hendak mata saya dicelikkan semula dan diberikan harta yang banyak."Dengan takdir Allah, mata si-buta menjadi celik dan dikurniakan kekayaan yang melimpah.Selang beberapa bulan....
 Allah memerintahkan semula malaikat untuk berjumpa dengan ketiga-tiga orang cacat itu. Kali ini malaikat menyamar sebagai peminta sedekah. Dia berjumpa dengan orang pertama yang dulunya sopak dan meminta sedikit wang. 'Si-sopak' itu tidak menghulurkan sebarang bantuan malah mengherdik malaikat. Malaikat berkata, "Saya rasa saya kenal kamu. Dulu kamu sopak..dan miskin. Allah telah menolong kamu."Si-sopak tidak mengaku. Dengan kuasa Allah, si-sopak yang sombong itu bertukar menjadi sopak semula dan bertukar menjadi miskin.Kemudian malaikat berjumpa dengan si-botak yang telah menjadi kaya dan berambut lebat. Apabila malaikat meminta bantuan, si-botak juga enggan membantu, malahan dia tidak mengaku bahawa dia dulu botak. Oleh sebab sombong dan tidak sedar diri, Allah menjadikan kepalanya botak semula dan bertukar menjadi miskin.Malaikat berjumpa dengan orang buta yang telah diberikan penglihatan.Apabila malaikat meminta bantuan, si-buta memberikan keseluruhan hartanya dan berkata,"Ini semua harta pemberiaan Allah.Ambillah kesemuanya.Mata saya yang kembali celik ini adalah lebih berharga daripada , kesemua harta ini." Malaikat mengambil pemberian itu. Dia memberitahu bahawa dia adalah malaikat yang pernah datang dulu.Kedatangannya kali ini ialah untuk menguji siapa di antara mereka,bertiga yang bersyukur.Si-buta yang bersyukur itu terus dapat menikmati kekayaan dan penglihatannya.Manakala si-sopak dan si-botak kekal dengan keadaannya yang asal.  


Moral & Iktibar yang kita boleh ambil :

Allah mengurniakan kesenangan dan keselesaan adalah sebagai ujian untuk melihat siapakah di antara mereka yang bersyukur.Manusia yang bersyukur Allah akan tambah kurniaan sebaliknya manusia yang kufur akan diazab oleh Allah.Manusia seringkali lupa daratan apabila diberikan kemewahan dan kesenangan,sangat sedikit hamba Allah yang bersyukur.Siapa yang tidak bersyukur kepada manusia, dia tidak akan bersyukur kepada Allah, Allah memberi kurnia kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan menarik nikmat daripada siapa sahaja yang dikehendakiNya.Sifat syukur adalah satu sifat yang terpuji, sebaliknya kufur (kufur nikmat)adalah sifat yang dicela oleh Allah.  
            
Sementara kita masih hidup, rebutlah kesempatan dalam memperbaiki diri ke arah kebaikan.

Daripada Ibnu Abbas r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda: 

Rebutlah lima perkara sebelum tiba lima perkara, masa muda
sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, masa kaya sebelum
miskin, masa lapang sebelum sibuk dan masa hidup sebelum
mati. (Riwayat Al-Imam Al-Hakim). 

"Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-
Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua
orang ibu-bapakku, dan untuk mengerjakan amal shalih yang
Engkau ridhai, serta berilah kebaikan kepadaku dengan memberi
kebaikan kepada anak cucuku. Sungguh aku bertaubat kepada-
Mu, dan sungguh aku adalah termasuk golongan orang-orang  yang berserah diri.
(QS. Al-Ahqâf. 15).
               
Mari sama-sama kita renungkan...........

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment